Om Randers Kommune

Borgerne i Randers Kommune vil med god ret kunne hævde, at de bor i en storkommune. Med et indbyggertal på over 98.000 og et areal på 800 km2 er kommunen blandt landets største.

Randers Kommune blev dannet af Purhus, Nørhald og Randers kommuner, den vestlige del af Sønderhald, størsteparten af Langå Kommune og Havndalområdet fra Mariager Kommune d. 1. januar 2007. Altså en gammel købstadskommune - og lokalt handelscentrum - og flere typiske landkommuner.

Randers Kommune ligger lunt placeret i det østjyske smørhul og grænser på flere sider ud til vand med en samlet kystlinje på godt 70 km mod Mariager Fjord, Kattegat og Randers Fjord.

Kommunen er begunstiget af en smuk og varieret natur. Små, snoede veje fører én gennem skove og plantager, fjord- og engområder, forbi bølgende marker og græssende køer, ned ad bakke og op på et højdedrag med betagende udsigter over landskabet og fjorden. Her er stille søer og rislende bække, og Gudenåen, som er Danmarks eneste flod, løber sine sidste kilometer gennem kommunen inden udmundingen i Randers Fjord.

Om Randers by

Randers er Danmarks sjettestørste by. Det er en gammel industriby, som i øjeblikket har flere blomstrende industrielle og tekniske virksomheder, som er fleksible, tilpasningsdygtige og moderne.

Randers centrum er fyldt med historiske huse og brostensbelagte gader, hvilket skaber en næsten middelalderlig atmosfære, samtidig med at der er fyldt med moderne butikker, restauranter, caféer og barer.

Randers er kendt for sin dedikation til sport og har udviklet sig til at blive elitesportsby, som har fokus på at udvikle og uddanne unge sportstalenter. Folk i Randers mødes ofte omkring sportsaktiviteter, f.eks. fodboldkampe med byens Superligahold, Randers FC, eller håndboldkampe med Randers HK.

Randers byder på mange kulturelle aktiviteter og oplevelser. Byen har bl.a. Danmarks største regionale teater, Randers Egnsteater, med provokerende, rørende og spændende forestillinger. Der er også Værket, som ofte byder på internationale koncerter og forestillinger. Randers har også flere kunstmuseer med både lokale og internationale udstillinger, f.eks. Randers Kunstmuseum, hvis omfattende samling er kendt for sin høje kvalitet og store alsidighed, og Gaia Museum, som har fokus på outsiderkunst.

Læs mere, om hvad Randers har at byde på, på VisitRanders’ hjemmeside.